Een lang proces
De Australian Labradoodle was er niet zomaar van de een op de andere dag. En is ook geen simpele kruising tussen de labrador en de poedel. Dit wordt wel eens gedacht. Hoe is dit ras (wat nog geen echt erkend ras is, overigens) dan ontstaan? Dat ging als volgt.
De eerste Labradoodle
Wally Conron was fokker voor het Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut. Hij fokte in 1989 voor het eerst de kruising labrador en koningspoedel. Hij wilde een aantal goede eigenschappen van deze twee honden bij elkaar brengen: de labrador, die altijd graag wil werken voor zijn baasje en de vachteigenschap en de intelligentie van de poedel. Deze eerste kruising werd de Labradoodle.
De Australian Labradoodle
Toen Wally met pensioen ging, besloten twee Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park, met een klein groepje nakomelingen van de honden van Wally Conron verder te fokken. Na een paar jaar fokken én het inkruisen van verschillende rassen, zoals de Ierse Water Spaniël, Curly Coat retriever, de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël ontstond er een lieve hond, die heel geschikt bleek als gezinshond. Ook was deze hond vrij van hondenallergie was en die ook nog eens goed op te leiden was tot hulphond. Dit zijn de echte Australian Labradoodles.
De bouw...
De Australian Labradoodle is een sterke en sportieve hond, die graag actief bezig is. Lekker stoeien, spelen, speuren en rennen is altijd leuk!
Hij heeft een grote kop door zijn dikke vacht, met lange oren en een lange staart. Bij de ene doodle krult de staart omhoog, de ander heeft hem juist wat meer hangen. vaak zwiept de staart vrolijk heen en weer.
Doodles zijn heel erg atletisch, dat komt door hun slanke bouw, wanneer ze nat zijn herken je ze amper.
Hoe groot is een Australian Labradoodle?
De Australian Labradoodle is er in 3 maten:
• Standard: 53 tot 62 cm met een gewicht van 20 tot 32 kilo
• Medium: 45 tot 53 cm met een gewicht van 12 tot 19 kilo
• Mini: 35 tot 45 cm met een gewicht van 8 tot 12 kilo
De vacht
Labradoodles hebben niet allemaal dezelfde vacht. Net als de drie verschillende formaten zijn er ook drie verschillende type vacht:
Australian Labradoodles zijn erom gefokt om zo min mogelijk vacht te verliezen. Als ze eenmaal volwassen zijn doen ze dat heel iets, net zoals wij mensen haren verliezen. Een Australian Labradoodle verhaart dus amper en laat daardoor veel minder allergenen los dan andere hondenrassen.
Mensen met een hondenallergie verdragen in veel gevallen wel een Australian Labradoodle. Helaas is het niet bij iedereen met een allergie het geval, het beste is in contact komen met iemand die al een Australian Labradoodle heeft. Gewoon uitproberen is de beste test om te kijken of je er tegen kan. Jammer genoeg kunnen wij niet iedereen uitnodigen om te gaan testen, dat kost ons enorm veel tijd en dat gaat helaas niet.
Hoe graag je ook zo snel mogelijk zo'n lieve labradoodle puppy in huis wilt hebben, doe goed research voordat je er eentje koopt. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moeten houden. We geven je graag wat tips:
Wil je nog meer weten over de Australian Labradoodle, ga dan naar http://www.gooischedoodles.nl/boeken/ hier kan je dit mooie informatieve boek met mooie illustraties bestellen. Het boek is geschreven door Arienne Quak, collega fokster en tevens een van de eerste Australian Labradoodle fokkers in Nederland.