De Australian labradoodle

De Australian Labradoodle en zijn ontstaan

Een lang proces

 De Australian Labradoodle was er niet zomaar van de een op de andere dag. En is ook geen simpele kruising tussen de labrador en de poedel. Dit wordt wel eens gedacht. Hoe is dit ras (wat nog geen echt erkend ras is, overigens) dan ontstaan? Dat ging als volgt.

 

De eerste Labradoodle

 Wally Conron was fokker voor het Australisch Blindengeleidehond Opleidings Instituut. Hij fokte in 1989 voor het eerst de kruising labrador en koningspoedel. Hij wilde een aantal goede eigenschappen van deze twee honden bij elkaar brengen: de labrador, die altijd graag wil werken voor zijn baasje en de vachteigenschap en de intelligentie van de poedel. Deze eerste kruising werd de Labradoodle.

 

De Australian Labradoodle

 Toen Wally met pensioen ging, besloten twee Australische fokkers, Rutland Manor en Tegan Park, met een klein groepje nakomelingen van de honden van Wally Conron verder te fokken. Na een paar jaar fokken én het inkruisen van verschillende rassen, zoals de Ierse Water Spaniël, Curly Coat retriever, de Engelse en Amerikaanse Cocker Spaniël ontstond er een lieve hond, die heel geschikt bleek als gezinshond. Ook was deze hond vrij van hondenallergie was en die ook nog eens goed op te leiden was tot hulphond. Dit zijn de echte Australian Labradoodles.

 

De labradoodle looks

De bouw...

 De Australian Labradoodle is een sterke en sportieve hond, die graag actief bezig is. Lekker stoeien, spelen, speuren en rennen is altijd leuk!

Hij heeft een grote kop door zijn dikke vacht, met lange oren en een lange staart. Bij de ene doodle krult de staart omhoog, de ander heeft hem juist wat meer hangen. vaak zwiept de staart vrolijk heen en weer. 

Doodles zijn heel erg atletisch, dat komt door hun slanke bouw, wanneer ze nat zijn herken je ze amper. 

 

 

 

Hoe groot is een Australian Labradoodle?

 De Australian Labradoodle is er in 3 maten:

• Standard: 53 tot 62 cm met een gewicht van 20 tot 32 kilo

• Medium: 45 tot 53 cm met een gewicht van 12 tot 19 kilo

• Mini: 35 tot 45 cm met een gewicht van 8 tot 12 kilo

 

 

De vacht

 Labradoodles hebben niet allemaal dezelfde vacht. Net als de drie verschillende formaten zijn er ook drie verschillende type vacht:

  • Curly: het woord zegt het al: een krullende vacht. De curly vacht voelt wat stugger aan dan de rest van de vachttypen. Borstel een labradoodle met een curly coat regelmatig, zo voorkom je klitten in de vacht. 
  • Curly fleece: dit is een golvende vacht. Een doodle met een curly fleece coat is zacht en makkelijker te borstelen.
  • Wavy fleece: dit is een licht golvende vacht, zoals Winnie heeft. De slag is iets minder aanwezig dan bij een curly fleece, maar is zeker niet steil.
  • Fleece: een labradoodle met een fleecevacht kun je herkennen aan de bijna steile vacht wat naar beneden hangt. Deze vacht is ook gemakkelijk bij te houden. 

 

 

Australian Labradoodle en hondenallergie

 Australian Labradoodles zijn erom gefokt om zo min mogelijk vacht te verliezen. Als ze eenmaal volwassen zijn doen ze dat heel iets, net zoals wij mensen haren verliezen. Een Australian Labradoodle verhaart dus amper en laat daardoor veel minder allergenen los dan andere hondenrassen.

Mensen met een hondenallergie verdragen in veel gevallen wel een Australian Labradoodle. Helaas is het niet bij iedereen met een allergie het geval, het beste is in contact komen met iemand die al een Australian Labradoodle heeft. Gewoon uitproberen is de beste test om te kijken of je er tegen kan. Jammer genoeg kunnen wij niet iedereen uitnodigen om te gaan testen, dat kost ons enorm veel tijd en dat gaat helaas niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je een doodle puppy?

Hoe graag je ook zo snel mogelijk zo'n lieve labradoodle puppy in huis wilt hebben, doe goed research voordat je er eentje koopt. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moeten houden. We geven je graag wat tips:

  • Kijk goed of de fokker betrouwbaar overkomt, zoek op reviews op hun facebookpagina bijvoorbeeld.
  • Let op de socialisatie van de jonge puppy's in de periode bij de fokker. Deze periode is cruciaal voor de opvoeding van je pup! (maar ook de periode daarna is heel belangrijk)
  • Is de fokker aangesloten bij de ALAEU of een andere vereniging? Dan zijn dit over het algemeen betrouwbare, verantwoorde fokkers.
  • Kijk goed of jouw toekomstige doodle een echte Australian Labradoodle is. Er zijn genoeg fokkers die simpelweg labradors met poedels kruisen en ze verkopen als labradoodle. Deze beschikken vaak niet over de mooie eigenschappen van de Australian Labradoodle, zoals het niet verharen en de hypo-allergene vacht.
  • Goedkoop is vaak duurkoop, zeker bij Labradoodles. Is de puppy wel erg voordelig? Dan kun je er vanuit gaan dat het niet om een echte Australian Labradoodle gaat. 
  • Wil je graag een labradoodlepuppy? Ga dan niet op marktplaats.nl of puppyplaats.nl kijken, maar zoek contact met de fokker zelf. Als zij zelf geen puppy's hebben, weten ze vaak wel welke fokker mogelijk wel een nestje heeft of verwacht. 

 

 

 

 

 

 

Wil je nog meer weten over de Australian Labradoodle, ga dan naar http://www.gooischedoodles.nl/boeken/ hier kan je dit mooie informatieve boek met mooie illustraties bestellen. Het boek is geschreven door Arienne Quak, collega fokster en tevens een van de eerste Australian Labradoodle fokkers in Nederland.