Hoe het is begonnen…

Ik René van Flevodoodles ben gestart in januari 2016. De liefde voor het ras kwam heel snel, natuurlijk al voordat de eerste Doodle bij ons in huis woonde. Na een lange zoektocht over het internet werden we alsmaar enthousiaster. We hadden vervolgens meerdere fokkers aangeschreven en bezocht en uiteindelijk kochten we “Happydoodles Winnie” in Eindhoven en iets later “Courtlands Dutch Dribbel” uit het Verenigd Koninkrijk. We waren altijd honden (van huis uit) gewend, maar Doodles natuurlijk nog niet. Nu mogen we onszelf gelukkig prijzen met heel veel Doodle geluk, allemaal stuk voor stuk even knap en even leuk, maar met compleet hun eigen typische karakter. We draaien nu al enige tijd mee en hebben ruime ervaring. Met Flevodoodles zijn we een van de weinige fokkers van de Australian Labradoodles in Noord-Nederland. Flevodoodles bevindt zich in de Noordoostpolder. Het noordelijke gedeelte van Flevoland.

Flevodoodles fokt verantwoord

Flevodoodles is lid van de ALAEU, de Australian Labradoodle Association Europe. We zijn aangesloten bij deze vereniging omdat we graag dit bijzondere ras op verantwoorde wijze willen fokken. De gezondheid en mentale gesteldheid van onze honden staat bij ons dan ook op de eerste plaats. Onze honden worden regelmatig gecheckt en zijn nauwkeurig getest. 

We keuren en testen onze fokhonden onder andere op:

Heupen: OFA en PennHIP
Ellebogen: OFA
Ogen: meer dan 15 verschillende oogziekten ECVO (jaarlijks)
Patella’s: door gecertificeerde dierenartsen
Genetische aantoonbare aandoeningen: PRA/PRCD, IC, DM en EIC (Van Haeringen Laboratories)
Verwantschapsverificatie zodat een stamboom ook werkelijkheid is

Onze visie

Door onze wil zetten we kleine wezentjes op de wereld en daardoor is het ook onze verantwoordelijk dat de pups een zo goed mogelijk start krijgen. We selecteren ons fokpogramma dan ook op een zo goed mogelijke manier, we kijken naar gezondheid, karakter, bouw, het liefst net die pup met dat ene beetje meer X factor.

Daarbij geven we onze pups ook alles mee wat ze nodig hebben voor een goede start. We houden de pups 8 weken bij ons voordat ze uit mogen vliegen. Ze groeien op in ons gezinsleven, komen met van alles en iedereen in aanraking om goed te socialiseren. Zo kunnen we met zekerheid zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om onze pups een goede start te geven.

Socialisatie

Enige tijd geleden kregen we van iemand de vraag wat wij als fokker aan socialisatie doen. Een goede vraag, want socialiseren is een van de belangrijkste dingen waar een fokker zorg aan dient te dragen. De socialisatie vormt de blauwdruk voor het gedrag van een hond zijn hele leven lang. Komt de pup in deze periode iets te kort of gaat er iets verkeerd, dan is de kans groot dat zo’n hond op latere leeftijd hier last van gaat hebben. 

De socialisatie begint vanaf het moment dat de pups de wereld willen gaan ontdekken, meestal vanaf een week of 3 komen de kopjes boven de werpkist uit en willen ze meer zien dan alleen de wanden van de werpkist. Puppy’s ontwikkelen ontzettend snel, bijna elke dag zie je ze veranderen en nieuwe dingen doen. Tussen week 3 en 4 gaan ze bij ons de ren in en in week 5 komen ze al buiten. Eerst nog dicht bij de achterdeur, maar per dag gaan ze een stukje verder en worden ze zelfverzekerder. Als ze 7 a 8 weken oud zijn durven ze al bijna overal naartoe, zolang ze nog met hun broertjes en zusjes (en wij) zijn. Weer of geen weer, onze pups komen buiten, zelfs bij -10, zij het dan niet te lang.

Ook al hebben puppy’s nog erg kleine blaasjes en niet het verstandelijk vermogen om hun plas op te houden, toch doen we er alles aan om de zindelijkheid te trainen. Na alle activiteiten waaronder, eten, spelen en slapen, gaan we direct naar buiten om een plasje te doen, zo wennen ze al aan het idee waar ze moeten plassen en poepen, buiten dus!

We vinden het belangrijk dat de pups kinderen leren kennen, maar ook oudere mensen, andere honden, noem het allemaal maar op. Autorijden en met een fietskar proberen we ook al heel voorzichtig, we gaan met ze het bos in of we lopen even een stukje voor het huis.

Ook in huis banjeren de pups lekker in het rond, dus niet alleen de hele dag in een ren, maar ook vrij in huis, zo wennen ze aan geluiden, voeten, Dribbel, diverse situaties, noem het maar op. Het los in huis lopen doen we vanaf een week of 4 a 5, het is wat extra werk, maar onze dweil staat altijd klaar.

Wij vinden dat pups rond 8 weken klaar zijn om naar hun nieuwe plekje te gaan, ze zijn dan zelfverzekerd genoeg om met vertrouwen en goede hulp van de nieuwe baasjes verder te socialiseren. 

Bij de socialisatie is het ontzettend belangrijk dat alles in gepaste mate gebeurt. Nooit gooien we een pup voor de leeuwen, altijd alles voorzichtig, aanvoelen wat een pup aan kan en wil. En zo stap voor stap alles opbouwen. Tussendoor goed laten uitrusten om de nieuw opgedane ervaringen te verwerken. De hersenen zijn volop in ontwikkeling en slaap is hiervoor enorm belangrijk.

Facebook icon